Arrangera din egen dialog om finländskhet eller känslan av tillhörighet runt självständighetsdagen!

Här följer en utmärkt möjlighet att öva sina egna diskussionsledarfärdigheter! Dialogpaus-stiftelsens dialogkalender fortsätter med dialoger om finländskhet. Diskussionen kan arrangeras till exempel på arbetsplatsen eller i din vänskapskrets. 

Under åren 2019-2021 hölls Dialogpaus-evenemangsveckan runt om i Finland under den första veckan i december. Nu fortsätter Dialogpaus stiftelsens dialogkalender med samma tema runt självständighetsdagen och erbjuder färdigt material för att stöda arrangemanget av dina egna dialoger.

Självständighetsdagen ger en utmärkt tidpunkt att reflektera över Finland och finländskhet i nuet och framtiden. Du kan arrangera en dialog med rubriken “Vad är finländskhet?” eller “Var hör jag hemma?” och fokusera mer på reflektion över identitet och känslan av tillhörighet.

Vad innebär finländskhet för dig idag, enligt din erfarenhet? Har din syn på Finland och finländskhet förändrats under ditt liv? Vilka känslor väcker Finland och finländskhet hos dig? Hur känns det att höra hemma någonstans och vad är kopplat till det?

Dialogpaus-stiftelsen stöder dialogen genom att erbjuda två färdiga manuskript för diskussionen samt material för att marknadsföra dialogen på sociala medier.

De färdiga manuskripten och material för sociala medier hittar du här.

Efter att du ordnat din diskussion ber vi dig rapportera när dialogen arrangerades, och hur många som deltog. Ifall ni för anteckningar över diskussionens innehåll så behöver ni inte lägga till det i rapporten. Du kan ändå lägga till diskussionens insikter. Länken för att rapportera diskussionen hittar du bland det övriga materialet. 

Nyheter

  • Dialogpaus-metoden utnyttjades i modelleringen av förundersökning av människohandelsbrott

    Förundersökningen av människohandelsbrott förutsätter en tydlig verksamhetsmodell för att man ska kunna genomföra den på ett enhetligt och högklassigt sätt på olika håll i Finland. Detta som en del av samarbetet mellan flera myndigheter. En sådan modell har nu skapats i Polisyrkeshögskolans projekt Modellering av förundersökning av människohandelsbrott (Ihmemalli). Dialogpaus-stiftelsen faciliterade gruppdiskussionerna som fördes under projektets gång.
  • I framtidsdialogerna diskuterades oro och förhoppningar för Finlands framtid

    Under våren 2024 ordnades 35 Dialogpaus-diskussioner om Finlands framtid som en del av arbetet med Statsrådets kansli och framtidsredogörelsen. Nästan 300 personer deltog i dialogerna.
  • Hurra! Materialpaketet Dialogpaus för unga har nu publicerats

    Dialogpaus för unga är ett materialpaket som stödjer utövandet av dialogfärdigheter och inkludering. Det är en verktygslåda för att utveckla diskussionsfärdigheter och förmågan att lyssna både för individer och för grupper. Materialet kan också användas för att öva på att agera som diskussionsledare under en Dialogpaus-diskussion.
Alla nyheter