Stiftelsen Dialogpaus – Erätauko-säätiö – grundades våren 2019 för att tillsammans med andra aktörer som är intresserade av dialog stödja en konstruktiv diskussionskultur i Finland, minska klyftorna i samhället och stärka människors delaktighet. 

Stiftelsen grundades av Jenny och Antti Wihurin rahasto, Sitra, Finska kulturfonden och Svenska kulturfonden.

Arbetet är nu inne på sitt sjätte år och kommer att pågå ännu fram till 2027. Var och en av stiftarna och Stiftelsen Brita Maria Renlunds Minne stöder stiftelsens verksamhet med ett bidrag på 200 000 euro.

Från och med nästa år kommer stiftelsen att fortsätta fokusera på samarbete med media, utbildningssektorn och andra aktörer. 

Stiftelsen kommer till exempel att fortsätta arbeta med Yle i det femåriga projektet “Bra sagt”, som samordnas gemensamt av stiftelsen och Yle. Mer än 180 samarbetspartners är redan med i projektet. Stiftelsen kommer också att fokusera mer på finsk- och svenskspråkigt arbete i skolor, läroanstalter och organisationer. 

Dialogpaus-metoden har fått mycket bra feedback från ungdomar och de har också möjlighet att fungera som facilitatorer för Dialogpaus-diskussioner. Vi har också fått feedback och förslag från ungdomar om hur vi kan förbättra materialet för Dialogpaus-diskussionerna. Vi håller för tillfället på att slutföra ett materialpaket, Dialogpaus för ungdomar” Laura Arikka, VD, Sitftelsen Dialogpaus

Materialpaketet Dialogpaus för ungdomar har bearbetats med hjälp av feedback stiftelsen fått, erfarenheter från tidigare projekt med ungdomar och ett expertråd som består av sakkunniga från utbildningssektorn. Verktygslådan kommer att publiceras i slutet av mars.

Läs mer om Stiftelsen Dialogpaus arbete här.

 

För mer information:

Laura Arikka, verkställande direktör, Stiftelsen Dialogpaus, laura.arikka@eratauko.fi, 0445792686

Susanna Pettersson, styrelseordförande, styrelsen för Stiftelsen Dialogpaus, susanna.pettersson@skr.fi.

Nyheter

  • Dialogpaus-metoden utnyttjades i modelleringen av förundersökning av människohandelsbrott

    Förundersökningen av människohandelsbrott förutsätter en tydlig verksamhetsmodell för att man ska kunna genomföra den på ett enhetligt och högklassigt sätt på olika håll i Finland. Detta som en del av samarbetet mellan flera myndigheter. En sådan modell har nu skapats i Polisyrkeshögskolans projekt Modellering av förundersökning av människohandelsbrott (Ihmemalli). Dialogpaus-stiftelsen faciliterade gruppdiskussionerna som fördes under projektets gång.
  • I framtidsdialogerna diskuterades oro och förhoppningar för Finlands framtid

    Under våren 2024 ordnades 35 Dialogpaus-diskussioner om Finlands framtid som en del av arbetet med Statsrådets kansli och framtidsredogörelsen. Nästan 300 personer deltog i dialogerna.
  • Hurra! Materialpaketet Dialogpaus för unga har nu publicerats

    Dialogpaus för unga är ett materialpaket som stödjer utövandet av dialogfärdigheter och inkludering. Det är en verktygslåda för att utveckla diskussionsfärdigheter och förmågan att lyssna både för individer och för grupper. Materialet kan också användas för att öva på att agera som diskussionsledare under en Dialogpaus-diskussion.
Alla nyheter